fredag 8 augusti 2014

Scen-spots


Växtväggsproblemet och allt googlande fick tillslut en ljusning efter att jag kontaktade Green Fortune på Facebook. De bygger växtväggar åt företag m.m.


Personen som hjälpte mig hade oerhört bra information om vad man behöver för slags ljus om man ska odla saker man vill äta.
Han berättade att vi behövde 3000-4000 lux och att det bäst uppnås med metallhallogenspottar på 70W.
Så fick det bli.


Det är alltså två stycken spots där de som bäst nås av ljuset är de som behöver mest ljus. Längre ner sätter man de som inte kräver lika mycket. Som chili.

Dessa var svindyra men ack så värda sitt pris. Diametern är ca 10 cm och lamporna ger ljus i 44°


torsdag 7 augusti 2014

Djungel!


Minns ni babyplantorna som tittade ut för några månader sedan? Det var då det. Nu behöver jag en machete för att komma ut på balkongen.

Längs räcket går passionslianer. Till höger är det potatis. Vi äter balkongodlad färskpotatis sedan midsommar.


Passionsväxten vi fick i bröllopspresent från Henriks jobb, har de snyggaste och mest spejsade blommor jag har sett. De blommar bara i en enda dag.


Här är tomater, sallad, persilja, rättika, chili.


Chili odlar vi i massor. Alla möjliga sorter. Vi är lite besatta av chili. Henrik äter sin mat grymt starkt och vill ha allt från habaneros till jalapeños.

onsdag 6 augusti 2014

Växtväggen. 1:a försöket



Vi tänkte att vi sätter växtväggen i hallen.
Här har vi precis flyttat över en massa isberg från balkongen.


I vår ovisshet hoppades vi att ledtejp skulle räcka som belysning. Vi hade läst på nätet att om man har skalan 6 röda lampor och 4 blåa, ska växterna digga det. Vi visste också att belysningen måste vara stark men vi hade inte förstått hur pass många lux och hur man avgjorde lux i förhållande till avstånd än. Vi tänkte att vi testar i några dagar.

Därav är det alltså ledfärg rosa som är vald på bilden. Den domineras av röda dioder.


Såhär blev det när vi hade slängt upp hela och satt dit ledtejpen. Det var tjusigt så vi höll tummarna och planterade ut alla möjliga kryddor vi hade haft på balkongen och köksfönstren.


Några dagar senare och många belysningsförsök senare, märkte vi att det inte går. Ljuset är på tok för svagt för växterna.
Så vi rev ner hela väggen och ställde ut den på balkongen i över en månad. Då började vi på allvar googla belysning.

Fortsättning följer...

tisdag 5 augusti 2014

Växtvägg


Nu har jag inte bloggat på 100 år. Det beror på det fina vädret. Har faktiskt inte orkat.

Ska sätta igång nu igen på uppmaning av min käre make, Henrik.

En växtvägg är någonting jag har drömt om i en evighet. En vägg där alla ens örter och grönsaker växer.

Jag tänkte först bygga en med stuprännor. Ritade en idé som hade gått att genomföra. Men sedan hittade Henrik något på nätet.
I Portugal finns en firma som producerar krukor just för växtväggar. Vi beställde därifrån och inom någon vecka hade de kommit. Det var också extremt mycket billigare än vad det hade varit att köpa såna i en svensk affär.


Det här var i mitten av juni.  Så här såg det ut med alla separata delar.


Det kommer med ett irrigation kit som innebär att man pumpar in vatten med en pump och sedan sprider sig vattnet genom inbyggda slangar till samtliga plantor.


Vi köpte 3 st Minigardens. Det är 8 typ såna blomlådor per Minigarden. Varje blomlåda har tre fack för plantor. Det blir mao 72 plantor som får plats.


Japp, vi var eld och lågor. Byggde upp det ivrigt och entusiastiskt.
Visar mer imorgon.

tisdag 27 maj 2014

Fruktläder


Jag har upptäckt en ny grej.

Man choppar upp frukt. Kokar det mjukt i en kastrull och häller sedan ut det på en sånhär silikonbakduk eller på silikonplattan i svamptorken. Sedan ska det torka i flera timmar. När det inte klibbar mot fingrarna längre, är det färdigt. Rulla ihop och förvara.

I detta fall blev det 3 bananer och 4 persikor. Smaken är en sån explosion! Det här är så gott att du kan få vem som helst att få i sig frukt. Även de avigaste.

Det här är perfekt om man har egna fruktträd. Bättre sätt att förvara det finns inte.

Klipp upp och ät eller finhacka till frukostflingorna. Blanda efter egen smak och skapa fantastiskt goda fruktläder.

Jag kör på ca 70-80 grader i ugnens varmluftsläge.